11 Mayıs 2012 Cuma

Okul Öncesi Dönemde Artık Materyal Etkinliklerinin Önemi


Doğduğu andan itibaren çocuklar etraflarına meraklı gözlerle bakarlar. Gökkuşağının renklerini, saatin nasıl çalıştığını, topacın nasıl döndüğünü, uçurtmanın nasıl uçtuğunu…kısacası çevresinde gördüğü her nesneyi ya da olayı keşfetmek ve öğrenmek isterler çocuklar. merak ve keşif seviyelerinin zirvede olduğu okul öncesi dönemde, çocukların yaratıcı zekalarını ve hayal güçlerini geliştirmelerini destekleyecek etkinlikler yapmak, hem anne-babalar, hem de öğretmenler olarak en büyük sorumluluklarımız arasında yer alır.
Çocuklarda öğrenme, taklit ve deneme yoluyla gerçekleşir. Çevreden gözlemlenen her davranış taklit edilir ve çok sayıda denemeler yapılarak kalıcı hale gelir. Bu durumda ev ortamında anne-baba, okul öncesi kurumlarında öğretmen kalıcı bir öğrenmenin gerçekleşebilmesi için çocuklarına örnek olmak sorumluluğundadır. Çocuklarla birlikte yapılan etkinliklerin bu noktada özel bir yeri vardır.
bardaktan dürbün 300x267 Okul Öncesi Dönemde Artık Materyal Etkinliklerinin Önemi
Bardaktan dürbün yaptık
Çocuklara herhangi bir konu hakkında bilgi verilirken, genelde çocuğun en yakın çevresinden, çocuğun daha önce bildiklerinden, başlamak bir öğrenme ilkesi olarak kabul edilir. Çocuklar yakın çevresinde gördükleri, bizzat kendilerinin içinde oldukları sosyal çevrede daha rahat öğrenirler. O yüzden anne babaların ve öğretmenlerin çocuklarıyla birlikte yapacağı etkinlikler, çocukların çevrelerinde sıkça karşılaştıkları materyaller kullanılarak yapıldığında daha etkili sonuçlar üretir. Bu materyaller, yumurta kutuları, pet şişeler, plastik bardaklar, ip ve kumaş parçaları gibi günlük hayatta bizzat dokundukları, hissettikleri artık materyallerdir. Artık materyaller, günlük hayatta kullandığımız, geri dönüşüme izin veren: plastik eşyalar, şişeler, kumaş ve ip parçaları, demir parçaları, cdler, piller, düğme, ataç gibi küçük parçalardır.
kelebek 300x230 Okul Öncesi Dönemde Artık Materyal Etkinliklerinin Önemi
Tuvalet kağıdı rulosundan kelebek yaptık
Artık materyaller kullanarak, çocuklar yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini dile getirirler.  Yumurta kutusundan yengeç yapmayı, plastik bardaklardan dürbün yapmayı, kese kağıdından kukla yapmayı, boş Cdlerden tavşan yapmayı, çikolata kutusundan arı yapmayı öğrenen çocuklar, çevrelerinde gördükleri her artık materyali bir amaç için kullanmayı öğrenirler. Çevrelerindeki materyallere farklı bir pencereden bakabilme becerisi kazanırlar. Materyalleri daha verimli kullanarak çevreyi koruma bilinci kazanırlar. Yumurta kutusundan yengeç yapan çocuk daha sonra aynı materyal ile farklı hayvanlar veya nesneler yapmak için uğraşır. Beynini yaratıcı düşünmeye zorlar, zihninde sürekli beyin fırtınası yaparak yeni fikirler üretmeye çalışır. Her yeni fikir onun için bir sonraki fikre öncülük eder.
Okul öncesi dönemde, artık materyaller kullanılarak yapılan etkinlikler, çocuklara:
  • Yaratıcı düşünme becerisi,
  • Hayal gücünü fark etme ve kullanabilme becerisi,
  • Çevreye karşı duyarlı olma bilinci,
  • Yeni fikirler üretme ve yeniliklere açık olma becerisi,
  • Olaylara farklı bakış açılarından bakabilme becerisi ve
  • Problem çözme becerisi kazandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder